17 december 2013

Lära sig läxan om och om igen

Igår öppnade jag mitt EB-60 för första gången sedan jag installerade det våren 2012. Jag har ju skullat göra detta redan förra hösten, men sedan blev det att till våren öppnar jag det. Våren 2013 blev det att jag får öppna det senare, när jag får mer tid eller nästa vecka när jag är långledig osv.

Jag har emellanåt misstänkt att där är något skumt. Egentligen började det redan förra vintern då jag minskade ner på antalet rengöringar i veckan. Ändå var där ingen skit i filtret när jag rensade det. Märkligt! Fast i och för sig, där är inte mycket partiklar i vattnet på vintern och fiskarna får inte så mycket mat. Till våren ska jag öppna det och checka tänkte jag som sagt. Våren blev ju aldrig och hela sommaren har jag haft problem med att vattnet inte blivit riktigt klart. Ett grått dis har liksom legat i vattnet hela tiden om man tittat nere i fönstret. Ibland vet jag att jag reagerat på att det varit förvånandsvärt lite smuts i filtret med tanke på allt smolk i vattnet. Varför fastnar det inte i filtret har jag frågat mig?

Idag är jag så glad att jag igår, tänkte tanken att köra med blowern en gång till. Det slutade med att jag körde rengöring av filtret minst 10 gånger i rad, innan filtret verkade spy ut något mindre skit. Jag var bara tvungen att öppna och kolla att där inte satt en tjock kaka av slam i botten. Alla beadsen måste ut och efterhand som jag stod där och slevade blev allting mer och mer uppenbart. Tidigare erfarenheter av PB-filter är att det byggs upp en bottensats pga en felkonstruktion av utslammningen. EB-filtret har en annan lösning som eliminerar ett sådant problem. Däremot kommer jag nu ihåg att jag läste i instruktionerna att beadsen kunde baka ihop sig. Detta är precis vad som hänt och av den enkla anledningen att skårorna i röret till returen helt satt igen av för små missbildade beads. När jag backspolat har det helt enkelt inte blivit tillräcklig omrörning av beadsen då flödet varit begränsat. Dumma jag, skiten fastnade visst i filtret och har dessutom till stor del, stannat kvar där och förpestat tillvaron för fiskarna. Varför har jag inte sett det? Det är ju liksom inte första gången jag kunnat konstatera att "Det berodde på skit i filterna!"

Jag är så arg på mig själv att jag hela tiden prioriterat ner översynen av filtret, trots att jag gång på gång fått indikationer på att någonting spökar längs den filterslingan.
Ingen bottensats dock och det känns skönt. Det är ju alltid ett stort projekt om man ska tömma hela filtret. Hopabegade beads är ju betydligt nimmare. Inte lika mycket jobb, bara att öppna, röra runt och rensa flänsarna i röret. Från och med nu kommer jag alltid köra rengöringsprogrammet minst två gånger när jag städar, för att försäkra mig om att filtret verkligen blir rent. Hur ofta filtret behöver öppnas, kommer till stor del bero på hur väl de dubbla rengöringarna kan bli en indikator på statusen i beadsen. Läxan jag lärt mig IGEN, är att inte låta mig luras av skit i filterna. Jag ska heller aldrig mer vara lat på fiskarnas bekostnad. Dessa två blir mina löften inför tvåtusenfjorton.

God Jul & Gott nytt År!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar