20 maj 2012

På inköpstur i Polen

Fredagen den 4 maj bar det av till Yoshikigoi koifarm i Polen för att köpa in lite fisk. Jan Eriksson, Kiwakoi, körde från Uddevalla ner till mig. Tillsammans rullade vi sedan vidare ner till Ystad för att ta nattbåten över till Swinoujscie. Så långt allt väl, till Ystad hittar jag.
Ombord blev det ett par öl för att lugna nerverna. Ingen av oss visste ju riktigt vad som väntade oss där på andra sidan östersjön. Om det ens fanns papper klara så vi kunde ta fisk med hem. Kommunikation via e-mail är inte alltid så himla enkel. Alla tosai fick vi reda på var utsålt. Bara nisai ute i lerdammarna fanns till salu.

Klockan sju lördag morgon anlägger vi bryggan i Swinoujscie. Janne sitter vid ratten och jag läser på kartan. Vi ska på E65 raka spåret mot Poznan. Därifrån är det ytterligare fyra timmars färd snett ner till Turek. Där fick Ernst komma och möta upp. Klockan var närmre två på eftermiddagen när vi äntligen kom fram till koifarmen. Ernst visade oss rummen och bjöd på kaffe innan Jos sedan tog oss på en rundtur i koihusen.
Sedan serverades en god middag innan det var tid att lägga i näten. Fisken måste upp i kväll menar Jos, annars kan vi inte resa med dem i morgon.
Jodå, det fanns en plan och papperna var fixade och färdiga. Två hundra koi, packade i tio boxar, stod det att vi skulle ha med oss hem :o
Sakta börjar jag förstå vad Jos menade i sina mail. Vi skulle plocka ut ett antal större koi och sedan fylla upp kvoten med små tosai. Det är viktigt att antalet boxar och fiskar stämmer med vad som står i dokumenten.


Yoshikigoi koifarm, en fin gammal herrgård ute på Polska landsbygden.


Jos favoritfisk, en sansai sanke på över 70 cm
 
Ett annerlunda sätt att köpa koi men ändå helt okej. Vädret kunde vi heller inte klaga på. Solsken och hög sommar värme. Rätt hygglig temperatur i vattnet också, vilket ju är en fördel om man ska ner och vada med näten.


Här gäller det att vara med. De fiskar vi vill ha, tas upp och körs i bil upp till koihusen. Resten släpps tillbaka i lerdammen.


Resultat efter att ha draggat två lerdammar blev ändå ganska bra. En del fiskar bättre än andra och några unika, riktigt häftiga koi.

Janne och Jos skålar för gott fiskafänge. Nu ska det blir skönt med lite avkoppling innan man kryper till korgs. I morgon väntar nya äventyr och en lång resa hem.


Det är söndag, mulet och kallt. Perfekt väder för att transportera koi. Förberedelserna är i full gång. Klockan 11:00 börjar vi med att slutligen välja och packa de koi som ska med hem till sverige


Här nedan, lite av vad jag fick med mig hem. Mest bruna kulörer men en och annan färggrann. Nästa år ska vi vara ute i mer god tid med beställningen. Nu har man även fått lite koll på deras olika varianter och vet lite mer vad man kan få och i vilka kvaliteter. Janne har lärt sig 'track and trace' dokument och vi har sett att transporten med bil och färja funkar. Det var inga problem att få fisken levandes hem. Nu börjar jobbet att få dem genom karantän hela och friska.


Mix med mestadels små chagoi 10 - 18 cm
 

Några riktigt hyfsade kohakuAsagi ochiba med ett stänk av utsuri
 

Gin rin chagoi och en cha utsuri


1 kommentar: