11 april 2012

Jakten på parasiterna

Det har varit full rulle och massor att göra med att starta upp min koishop och naturligtvis, mitt i alltihop, blev fiskarna sjuka precis lagom till jag skulle åka på kurs. Riktigt räligt dessutom med illrött skinn och tjockt vitt slem. Där fanns inte en chans att hinna börja skrapa, bara att slå i salt och hoppas att det skulle lugna ner angreppet under tiden jag var borta.Pulp fiction är den som är allra sämst. Ögonen är
insjunkna och skinnet sårigt och ömt
Väl hemma igen började jakten på parasiterna. Alla fiskar hade klarat sig men de var ingen vacker syn alls. Insjunkna ögon, tjockt vitt slem och rödsprängt skinn på i stort sätt alla fiskarna. Värst var stackars Pulp fiction som hade hemskt ont och klampade hårt med fenorna.


När man ser Gyrodactylus så här i ett elektron mikroskop blir
det helt plötsligt lättare att förstå varför fiskar kan bli sjuka. 
Första skrapet fick alltså bli på Pulpen och direkt blev det napp, en stycken Dactylogyrus. En ynka gälmask, tänkte jag, kan väl knappast vara orsaken till så svåra symtom :? Jag har ju haft dessa tidigare utan att fiskarna blivit så sjuka. Jakten fortsätter, men jag hittar ingenting mer. Det lutade alltså åt en 'bredspektra' behandling med kalium.

Idag är alla fiskar friska igen, även Pulp fiction
mår bra och är helt återställd
Kaliumpermanganat har effekt på alla parasiter. Det tar kanske inte helt död på allt, men slår bort det värsta så att fiskarna får andrum. Två behandlingar, två dagar i följd. Behandlingarna gör nytta, symtomen börjar klinga av och fiskarna mår bättre. Jag tar nya skrap. Denna gång en Gyrodactylus, skinnmask. Fortfarande bara en. Inga stora mängder. Efter ett tags övervägande bestämmer jag att sätta in behandling med maskmedel. Risken finns ju alltid att där är något annat och då står man där med maskmedel i vattnet. Tänker jag sedan efter så verkar det ändå rätt vettigt. Skinn och gälmask är det enda de nya fiskarna inte blivit behandlade för och jag visste att där fanns gälmask sedan i höstas ute i växthuset. Då behandlade jag det bara en gång. Eftersom parasitens ägg kläcks så långsamt i kallt vatten, var det knappast lönt att försöka bli av med dem under vintern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar