3 februari 2012

Vi i karantänen

Vi i karantänen
Karantänen rullar och är igång sedan början av december. Då hämtade jag hem första omgången med nya koi. Två till mig själv och så en inhyrd kohaku. In i januari gick sedan tåget igen och nu har jag fem i karantän. Tre stycken ochiba sigure och två go sanke. Helt underbara, jätte hungriga och redan handtama små gullungar.

Första gänget kom i stort sett direkt från japan och har gått i salt under tiden som jag svingat temperaturen en omgång. Efter att sedan de andra två tillkommit är vi nu inne på andra temperatur höjningen, vilket naturligtvis resulterat i att parasiter bryter ut. Jag har inte lyckats hitta någonting själv men där de kommit från identifierade man både Oodinium och Trichodina. Jag har valt en kombinerad behandling med salt och Fishpharma GTC.
Att behandla utan att veta exakt mot vad är ganska kontroversiellt och kan diskuteras i oändlighet. Andra gånger har jag inte gjort på detta sätt, med resultat att fiskarna burit parasiter när de kommit ur karantänen. Denna gången kör jag då en annan taktik med avsikt att rensa, så gott det går, på ett skonsamt sätt. Dock förutsätter detta att man triggar utbrott så att eventuella björnar vaknar upp. Här blir det alltså värme i två veckor till innan jag hastigt sänker för att höja en gång till. Klarar de detta släpps de ur karantänen fram i mars någon gång. Lagom till vårsolen tittar fram och värmen kommer upp ute i växthuset. Återstår att se då om taktiken lyckats.

Kort om medicinen GTC av märket Fish pharma. Lämplig för behandling mot alla encelliga parasiter, svamp och bakterier. Aktiva substanser är acriflavin och malakitgrön. Acriflavin har mer och mer börjat ersätta formalin i behandlingsmedel avsedda för prydnadsfisk. Fördelar är ett brett spektra och att det stannar lång tid i vattnet. Acriflavin ska också vara en mer förlåtande kemikalie vilket jag kanske då inte upplevt. Följer man ordinationerna på flaskan med GTC, blir det en riktigt tuff behandling med rödsprängda fenor och uppmessat slemlager. Istället har jag därför valt en lägre dosering med support av salt 0.4% i min karantäntank.

Vill du veta mer läs min artikel Frågor om karantän

2 kommentarer:

  1. Ja, då har fiskarna varit nere på 16 grader och vänt. Nu står tempen på 25 grader. Salt ligger kring 0,5%. Nu blir det en långsam sänkning av saltet under några veckor. Därefter lite skrap och hälsokontroll innan de åker ur karantänen.

    SvaraRadera
  2. Vad hände sedan? Jo, ingenting! Hopsättningen med de 'gamla' fiskarna gick utan problem. Jag tror framför allt att salt över 0,3 % i minst 4 veckor är en avgörande faktor som dödar utbrott av Vita Prick sjuka. Vita Prick är en vanligt förekommande parasit på fiskar som inte genomgått ordentlig karantän efter att de importerats hit.

    SvaraRadera