27 februari 2012

Det våras i växthuset

Snart inne i mars. Dagarna har blivit märkbart längre och solen lyser med kraft igen. Det våras och det är tid att justera värmen uppåt i växthuset. Större delen av vintern har temperaturen legat på 13 - 14 grader och nu höjs den alltså så sakteliga upp till 20.Blomster har en blema på sidan som inte riktigt vill ge med
sig. Ett fjäll har gått förlorat och det blir rött och irriterat
om vattenkvaliteten försämras.
Där har varit en del strul med bakterier som jag tror fiskarna hade med in i höstas. Blomster har haft en blema som kommit och gått bland annat. Jag har inte velat skruva upp temperaturen mitt i vintern utan har istället försökt hålla ett så rent vatten som bara möjligt. Till hjälp har jag haft min ozonlampa, som gör mycket nytta och behandling med kaliumpermanganat. Jag trodde jag blivit kvitt problemet men Blomsters blema är fortfarande kvar och ilsknar till så fort det blir lite skit i vattnet.
Våren välkomnas alltså så att jag kan börja ta upp temperaturen. Höjd temperatur snabbar på läkningen och kickar igång immunförsvaret. Alla fiskar måste vara helt friska och på topp när koien i karantänen ska sättas ut. Planen är att växthuset ska ha hållt 20 grader minst ett par veckor, innan de släpps ihop med de nya. 20 grader har jag satt som en lägsta temperaturgräns för att introducera ny fisk. Särskillt på våren, då fiskarna är lite låga efter vintern, måste immunförsvaret få komma igång ordentligt. Det har jag lärt mig den hårda vägen och detta är alltså en förebyggande åtgärd som jag tror har stor betydelse för att hopsättningen ska gå utan komplikationer.
Att introducera ny fisk för varandra är en mycket väl känd trigger av sjukdomsutbrott.  Den utlösande faktorn är stressen som uppstår av den upprymdhet som blir när fiskarna ska bekanta sig. Vid stress ökar bland annat adrenalin och kortisol i blodet. Kortisol försvagar immunförsvaret och man tror att det är just den ökade produktionen av denna steroid, som olika patogena organismer har som signal att börja föröka sig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar