22 januari 2012

Ta skrap

Vad är det? Hur tar man skrap? Jo, skrap är när man tar och skrapar av lite av fiskens slem som man sedan tittar på i ett mikroskop. Det är ett av de viktigaste sätten på vilket man kan finna ut en diagnos på fiskar och även vi amatörer kan med framgång använda oss av metoden.Så här gör man;

Först ta fram allt du behöver. Mikroskopet, objekt- och täckglas. En spatel att skrapa med. Du kan göra en enkelt själv av typ ett kreditkort. Se bara till att det inte är något vasst som kan skada fisken när du skrapar. Håv, balja och gärna ett par händer till som kan hjälpa till att hålla.

Fånga fisken och sätt över den i en balja. För att få slem att fastna på din spatel, måste stället du skrapar på vara ovan vatten. Skrapa i riktning från huvudet mot stjärten, alltså med fjällen. Åt andra hållet blir inte bra. Ställen att skrapa på? Jag försöker att alltid få lite slem från gällocken. Enklast när man är själv, är att lyfta huvudet över vattnet och skrapa på gälen och sedan vidare bak hela vägen längs sidan eller ryggen. Är man två kan man med fördel vända fisken och få ett skrap på buken. Under hakan, på och kring fenor är bra ställen.

Nästa steg blir att kolla under mikroskopet. Slemmet ska över på objektsglaset, vilket inte alltid är det enklaste. Här får var och en utarbeta sin egen teknik. En regel dock är att inte 'messa' upp det för mycket. En droppe dammvatten på glaset gör att slemmet lättare lägger sig där, men akta så det inte blir för vått då eventuella parasiter kan försvinna ut i periferin. Täckglas måste på för att preparatet ska bli tillräckligt tunnt. För tjockt preparat går inte att få skärpa på i mikroskopet. Speciellt märks detta i högre uppförstoring.

Under mikroskopet börjar man alltid på lägsta uppförstoringen. Här kan du upptäcka de flesta parasiter och eftersom bilden inte är så stor kan du också snabbt få en överblick av preparatet. Börja i ena hörnet och jobba dig sedan systematiskt genom provet med hjälp av korsbordet. Titta efter rörelser. Upptäcker du något, växlar du till högre uppförstoring för att identifiera vad det är. Gå sedan tillbaka till den lägre förstoringen igen och fortsätt skanna av. Vissa parasiter är mer känsliga än andra och dör fort efter att de tagits från fisken. Tiden det tar att gå igenom ett prov har med andra ord stor betydelse. Sitt alltså inte och spåna i hög förstoring och har du inte hittat något efter 15 minuter, släng det och ta ett nytt färskt skrap.

Har du läst min artikel Frågor om mikroskop?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar